Harlem – een gids voor een van de meest iconische wijken in New York!

Een van de beroemdste wijken in New York City is Harlem. Ze staat bekend om haar rijke cultuur, rijke geschiedenis en diepgewortelde tradities. Maar er zijn ook veel fantastische bezienswaardigheden in Harlem, dus het is niet alleen een locatie waar je ongelooflijke gerechten en entertainment kunt krijgen. Hier zijn enkele van de beste plaatsen om te bezoeken in Harlem, New York, of je nu een paar dagen blijft of gewoon een middagje langskomt.

Een wijk met Nederlandse en Afro-Amerikaanse invloeden

Harlem New York heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1600 en is een belangrijk centrum van de Afro-Amerikaanse cultuur. De Lenape-stam van de inheemse Amerikanen bewoonde het gebied voor het eerst totdat Nederlandse boeren de controle overnamen in het midden van de zeventiende eeuw.

Vanaf begin 1800 begonnen rijke New Yorkers uit het centrum van Manhattan Harlem te gebruiken als chic uitje. Na de goedkeuring van een wet in 1808 die een einde maakte aan de slavernij in de staat New York, begonnen bevrijde Afro-Amerikanen naar Harlem te migreren als onderdeel van de Grote Migratie.

Tijdens de “Harlem Renaissance” van de jaren 1900 maakte Harlem een buitengewoon tijdperk van expansie door, waardoor de bevolking steeg tot bijna 300.000 inwoners. James Baldwin, Duke Ellington en Malcolm X zijn slechts enkele van de zeer prominente Afro-Amerikaanse schrijvers, kunstenaars en activisten die in deze tijd opkwamen.

In deze tijd traden Louis Armstrong, Billie Holiday en andere opmerkelijke jazzmusici op in jazzclubs in Harlem, waaronder Small’s Paradise en Minton’s Playhouse. Baanbrekende literaire werken van Langston Hughes en Zora Neale Hurston werden gepubliceerd in literaire salons zoals The Niggerati Club. Er ontstonden ook bekende groepen die zich via activiteiten en onderwijs inzetten voor rassengelijkheid, zoals de NAACP van Du Bois en de UNIA van Marcus Garvey.

Veel mensen in Harlem hadden het economisch zwaar tijdens de Grote Depressie; hoewel initiatieven als Franklin D. Roosevel’s Works Progress Administration enige hulp boden, waren ze niet in staat de systematische problemen aan te pakken die Afrikaanse Amerikanen in die tijd in Amerika teisterden. Toen in de jaren 1940 demonstraties tegen politiegeweld uitbraken in 125th Street, ontstond er politieke onrust in Harlem. Als gevolg van deze protesten werd uiteindelijk nieuwe burgerrechtenwetgeving aangenomen, die New York door een groot deel van zijn moderne geschiedenis loodste.

Hoewel Harlem nog steeds een belangrijk symbool is van zowel de Afro-Amerikaanse cultuur als het moderne burgerrechtenactivisme, is er de laatste tijd sprake van aanzienlijke gentrificatie in upper Manhattan, waardoor de demografie drastisch verandert. Belangrijke monumenten zoals de Abyssinian Baptist Church zijn echter nog steeds toegankelijk voor bezoekers die meer willen weten over het verleden en heden van deze levendige gemeenschap.

Iconische monumenten

Allereerst moet je enkele van de beroemde bezienswaardigheden van Harlem bezoeken voordat je vertrekt. Het Apollo Theater, een legendarisch muziekpodium waar sterren als Michael Jackson en Diana Ross hun carrière begonnen, is een geweldige plek om je rondleiding te beginnen. Bezoek daarna zeker Central Park, dat een geliefde ontmoetingsplaats is voor zowel bewoners als bezoekers. Strivers’ Row, Minton’s Playhouse, het Schomburg Center for Research in Black Culture, Sylvia’s Restaurant, The Studio Museum in Harlem en het Apollo Theatre Historic District zijn een paar andere plaatsen die je kunt bezoeken.

Kerken zijn overal in Harlem te vinden en vele ervan hebben een prachtige architectuur en onthullen iets over de culturele achtergrond van de buurt. Abyssinian Baptist Church en Mother African Methodist Episcopal Zion Church zijn twee opmerkelijke kerken die uitstekende locaties zijn om te leren over de religieuze geschiedenis van Harlem.

Entertainment

Naast historische structuren en sites biedt Harlem een breed scala aan entertainment alternatieven. Er zijn jazzclubs, comedyclubs en straatacts, dus er is voor elk wat wils. Laat de kans niet voorbijgaan om een concert bij te wonen in de beroemde Cotton Club of maak gebruik van de open mic-avonden van Showman’s Jazz Club & Grill; beide locaties bieden toptalent dat je tot diep in de nacht zal vermaken. Lenox Lounge is een locatie die je niet mag overslaan omdat het bekend staat als de oorsprong van de be-bop muziek.

Restaurant en café’s

Er zijn verschillende uitstekende eetgelegenheden in Harlem, New York City, als je op zoek bent naar fantastisch eten. Voor traditionele Southern soul cuisine zoals gefrituurde kip en collard greens ga je naar Sylvia’s Restaurant. Of haal een stukje bij Amy Ruth’s Home Cooking, waar de wafels beroemd zijn. Andere vooraanstaande eetgelegenheden zijn Charles’ Country Pan Fried Chicken (voor uitstekende gebakken kip en wafels), Red Rooster Harlem (voor elegant comfort food), La Fonda Boricua (voor de Puerto Ricaanse keuken), en Make My Cake Bakery (voor verrukkelijke taarten).

Daarnaast zijn er verschillende cafés als je een heerlijk kopje koffie wilt drinken terwijl je geniet van alles wat Harlem te bieden heeft. Bezoek La Casa Azul Bookstore & Café of Maysles Documentary Center & Café; beide locaties bieden uitstekende koffie, verrukkelijk eten en een ruime keuze aan literatuur. Probeer Zoma Coffee House voor iets unieks, waar je lichte maaltijden zoals sandwiches, wraps en salades kunt krijgen, samen met authentieke Ethiopische koffie.

Harlem biedt alles wat je nodig hebt, van sightseeingopties tot verrukkelijke gerechten, allemaal in één wijk van New York! Met zoveel te doen, plan genoeg tijd in tijdens je vakantie om echt te genieten van alles wat dit beroemde gebied te bieden heeft.

Reis naar Amerika & Canada
Logo